Avonturenklassen 2018

“Het avontuur start net buiten je comfort zone”

Maandag 10 september, de school is nog maar net begonnen en toch is het al zo ver; De leerlingen van het vijfde en zesde vertrekken op avonturenklassen! Sommigen vertrekken met een bang hartje, anderen met een lach op het gezicht, de juffen en meester met volle goesting om zich uit te leven en om de kinderen nog beter te leren kennen.

 

Dag 1: Na een vlotte busreis komen we aan in het zonovergoten kampterrein van Haumé. Kort na de lunch in het gras krijgen beide klassen een inleiding in het oriënteren op kaart en het schieten van een hoek met kompas. De groep van het vijfde leerjaar mocht de spits afbijten. Ze vertrokken op pad gewapend met kaart, kompas en logboek waarin de uitleg stond. Ze vonden hun weg vlotjes, de leerlingen waren meester van het kompas.

afbeeldingavont1

Hetzelfde kon echter niet gezegd worden van de meester zelf… . Bij het keerpunt maakt de meester een cruciale fout met het kompas en wandelen de kinderen de foute kant uit!Na een kleine omweg, komen de leerlingen van het vijfde veilig en wel terug aan in het basiskamp.

De kinderen van het zesde (geruggesteund door monitor Charlotte, dan is `t niet moeilijk ;-) ), maken geen fouten. Ze komen, na een veel kortere wandeltocht, terug aan op de camping. Dikke pluim aan de vijfdes, zij winnen de prijs voor uithouding .

afbeeldingavont2

`s Avonds spelen we nog de fantastische quiz “Is er wifi in Haumé” met quizmaster juf Julie. Hier omtpoppen enkele leerlingen zich tot prachtige zangers en zangeressen, hoewel hun songtekst wel wat ééntonig was. We ontdekten ook dat de kinderen zelfs beter kunnen luisteren met oorbeschermers aan! Ideetje voor tijdens de les?

 

 

afbeelavont3

Ochtendstond heeft goud in de mond, dat was op dag 2 niet anders. De juffen en meester stampten de kinderen met hun beste beentje uit bed voor een stevige fitnessles.

 

 

afbeeldingavont4

De klas van juf Tine kon in de voormiddag genieten van het goede leven. In hun kano dreven ze de Semois af. De prachtige natuur gleed langs de leerlingen voorbij, sommigen voeren echter liever links en rechts de natuur in.

De tien (b)engeltjes van het zesde leerden in de voormiddag overleven in het bos. De bomenfluisteraar (a.k.a. moni Edwin) leerde de kinderen welke planten eetbaar zijn, hoe ze vuur moeten maken en hoe ze één worden met de natuur. Wie met zijn zoon of dochter een “Hans-en-Grietje” wil doen, zal dus van een kale reis terug komen .

afbeeldingavont5

Omdat de kinderen van juf Tine geen genoeg kregen van het water, mochten ze na de middag gaan spelen en relaxen aan het zwembad.

 

afbeeldingavont6Voor de 10 survivalexperten van juf Julie was er minder ontspanning. Zij moesten eigenhandig een vlot sjorren om tot aan hun overnachtingsplaats te geraken. Ze slaagden hier `vlotjes` in.

 

 

afbeeldingavont7`s Avonds werden er in beide kampen slaapzakspelletjes gespeeld.

Stefan verraste de kinderen van juf Julie op een heerlijk appelcake, gebakken op een open vuur!

 

 

Op dag 3 werden de kinderen uit hun slaap verheven door meester Guru(ben) en zijn volgelingen. De geesten van de kinderen werden verruimd met een lesje yoga. We sloten onze yogasessie af met de wereldberoemde zonnegroet.

De zon zou ons ook vandaag weer goed gezind zijn… En maar goed ook, want voor alle kinderen stond vandaag het loodzware hoogtouwenparcours op het programma.

afbeeldingavont8De meeste kinderen lieten zich niet kennen en trotseerden zonder twijfel de duizelingwekkende hoogtes (zo zen waren ze nog van hun yogasessie), enkelen hadden wat meer aanmoediging nodig. Met trots en fierheid kunnen we concluderen dat iedereen naar boven is gegaan!

Met eten alleen kan je natuurlijk niet overleven in het bos.`s Namiddags leerden de kinderen dan ook kampen bouwen onder leiding van master shelterbuilder Edwin. Er zaten weer echte kunstwerken tussen.

 

afbeeldingavont9

Dag 4: Het hoogtepunt van het avontuur! Vandaag staat het klimmen en abseilen op het

Wat een kanjers!programma. De kinderen hijsen zich in hun klimgordels en vallen de berg aan! Onze avonturiers abseilen in echte `mission impossible`-stijl naar beneden en klimmen als spidermen en spiderwomen naar boven.

afbeeldingavont10

Na zoveel spanning en opwinding kunnen de leerlingen `s namiddags dobberen in de Semois. Zalig zwemmen en zonnen. Vriendschappen worden en gesmeed en misschien wel koppeltjes gevormd…

Om te bewijzen dat onze mini-avonturiers zich hebben omgevormd tot echte survvalexperts, moeten ze het geleerde vandaag toepassen. Ze maken vuurtjes en bouwen shelters alsof hun leven er echt vanaf hangt.`s Avonds genieten we allemaal nog van de dansjes, quizjes en kunsten tijdens de bonteavond. Moe maar voldaan kruipen we allemaal in ons bedje voor de laatste nacht.

Iedereen heeft zijn strepen meer dan verdiend. We keren naar Mechelen terug met een groep die nog hechter is geworden, overwonnen hoogtevrees, nieuw geloof in eigen kunnen, respect voor de natuur, respect voor elkaar en een glimlach op ieders gezicht!

Wist je dat…

- de waterbron aan de Semois volgen Harris een `beerput` is

- de jongens van het zesde nu toegeven dat ze “zeker geen snoep aten `s nachts”…schavuiten!

- David graag de poster van meester Ruben boven z`n bed hangt

- Harris(?) liever met die van Beyoncé naar huis ging

- Imane supermenselijke kracht bezit en ervoor zorgde dat elke sjor van het vlot muurvast was

- Charlotte enkele namen inwisselde Leroy (Liyaro), Yasser (Yassin) …

- Er één vriendschap alle anderen overwon: Lizzy (de Boarder Collie van Stefan) was onafscheideljk van onze kinderen

- Walid zijn jas droeg ook bij 25 graden…we vrezen dat ze nu zijn samengesmolten

- …

afbeeldingavont11

Comments are closed.